Flatha fikk ros fra Støre etter landsmøteinnlegg

- Barna er det viktigste for oss. Vi må sikre en trygg oppvekst for alle, var Løten Arbeiderpartis ordførerkandidat Jørn Arild Flathas hovedbudskap til Arbeiderpartiets landsmøte. – Et viktig innlegg, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Jørn Arild Flatha på talerstolen på Ap-landsmøtet

PÅ TALERSTOLEN: Jørn Arild Flatha på talerstolen på Ap-landsmøtet. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Flatha deltok på sitt første Ap-landsmøte, og fikk taletid i debatten etter partileder Støres landsmøtetale. Taletiden brukte han til å snakke om framtida for barna i Norge. – Ikke alle barn er født med sola i ansiktet og fønvind i ryggen. Flere barn har med seg en bagasje med utfordringer hjemmefra. Det kan være vanskelige skilsmisser, det kan være rus, vold, omsorgssvikt eller overgrep, sa Flatha.

En skole for alle

Han oppfordret Ap-landsmøtet til å være med på å skape et oppvekstpolitikk som løfter alle, og særlig de som starter med et vanskelig utgangspunkt.

- I mitt yrke som lensmann treffer jeg disse i ulike sammenhenger. Regelverkene må la fagfolk jobbe på tvers, til det beste for ungene våre, oppfordret Flatha. Og særlig mener han skolens rolle er viktig. – Skolen skal være en god arena for utvikling og trygghet, slo han fast. Flatha mener at det må mer sosialfaglig kompetanse inn i skolen. - Miljøterapeuter, barnevernspedagoger og vernepleiere har viktige roller fordi de har utdannelse og kunnskap som kan hjelpe barn i vanskelige livssituasjoner, mente han.

Skryt fra Støre

Etter landsmøteinnlegget kom partileder Jonas Gahr Støre bort og slo av en prat med Flatha.

– Et godt og viktig innlegg, sa Støre. – Din yrkeserfaring gir viktig kunnskap for politikkutvikling, sa partilederen, og oppfordret Flatha til å bringe med seg erfaringene fra mange år som lensmann inn i lokalpolitikken etter valget.

Nedenfor er hele Jørn Arild Flathas landsmøteinnlegg:

Dirigenter, landsmøtet.

For noen uker siden demonstrerte min eldste datter på 16 utenfor Hamar rådhus for klimaet foran Hamar rådhus. Mens minstejenta på 13 gikk 4 km til skolen for å vise solidaritet for de som demonstrerte. Mange barn og ungdommer landet rundt  demonstrerte for klimaet.

Det gjør meg utrolig stolt at mine barn tar tydelige standpunkt i en særs viktig sak.

Dette pålegger oss som politikere et viktig ansvar å ta tak i de klimautfordringer vi står overfor. Dette må vi ta tak i.

Barna er det viktigste for oss. De er fremtiden

Det er derfor viktig at vi har tiltak som gir en trygg oppvekst.

Norsk skole skal gi alle barn like muligheter for en god utdanning, uansett hvor man er på livets stige. En av de viktigste oppgavene i skolen er bl.a. å utjevne de sosiale forskjellene.

Ikke alle barn er født med sola i ansiktet og fønvind i ryggen. Flere barn har med seg en bagasje med utfordringer fra hjemsituasjonen med skilsmisse, rus, vold, overgrep, omsorgssvikt m.m. I mitt yrke som lensmann treffer jeg disse i ulike settinger. Vi må ha et regelverk som lar fagfolk samarbeide på tvers til det beste for barna, og gi en tydelig plikt til å gripe inn ved mistanke om at barn ikke har det bra.

Tidlig innsats må også gjelde for familier som av ulike grunner har det vanskelig, både når det gjelder forebygging og å gripe tidlig inn for barna.

For ;- Barndommen følger deg hele livet - 

Skolen skal være en god arena for utvikling og trygghet.

Rapporten til oppvekstutvalget har et kort avsnitt om at flere yrkesgrupper må inn i skolen. Den nevner sosialfaglig kompetanse, som er kjempeviktig. Der har miljøterapeutene en viktig rolle i skolen. En barnevernspedagog eller vernepleier har utdannelse til å se og analysere ulik type adferd. De har verktøy

til å følge opp og gi/lære barna til å takle ulike situasjoner. Et tverrfaglig samarbeid må på plass, og flere yrkesgrupper inn i skolen er og vil være en viktig og riktig retning å gå.

Med flere yrkesgrupper inn i skolen, med en god arbeiderpartipolitikk innen oppvekst i by og land, ja da kan vi gi barn en bedre barndom som vil følge en resten av livet.

Takk